Muhteşem | Konular | Kitaplar

Macaristan’ın Osmanlı Devletine Katılması

Osmanlı Devleti’ne tâbi Macar Kralı Yanoş (Jan Zapolya) 1540′da öldü. Yerine küçük bir çocuk bıraku. Çocuğun annesi Kanunî’ye elçi göndererek krallığın oğluna verilmesini istedi ve bu isteği kabul edildi.

Yanoş Kralın öldüğünü öğrenen Roma-Germen İmparatoru Şarlken ve kardeşi Avusturya Arşidükü Ferdinand, yeni bir ümitle Budin’i kuşattılar, Almanlann Budin’e saldırdığını işiten Kanunî, Macaristan üzerine sefere çıktı (1541). Kanunî Macaristan’a girmeden, Türk kuvvetleri Budin’i kuşatan Almanlar’ı geri püskürttü. Budin’e gelen Kanunî Sultan Süleyman, Otağ-ı Hümâyun’da çocuk kral Sigismund’u ve annesini kabul etti. Sigismund’u, II. Yanoş unvanı ile Osmanlı Devleti himayesinde bir krallık şeklinde düzenlenen Erdel’e (Transilvanya) kral tayin etti. Budin merkez olmak üzere, Mcaristan’ın batısı Osmanlı Devleti’ne katıldı. Burada Budin Beylerbeyliği kuruldu (29 Ağustos 1541). 15 yıl Türk himayesinde kalan Macaristan, bundan sonra doğrudan doğruya İstanbul’a (merkez) bağlı bir Türk eyâleti olmuştur.

Macaristan’ın üç parçaya bölünmesinden sonra, Ferdinand, büyük bir ordu ile Budin’e yürüdü ve şehri kuşattı. Kanunî Orduy’ı Hümayün ile yolda iken Ferdinand kuşatmayı kaldırdı ve ülksine döndü. Türk ordusu Estergon ve İstolni-Belgrat’ı fetetti ve İstanbul’a döndü. (1543)

Orduy’ı Hümayün’un İstnbul’a dönmesinden sonra, Budin Beylerbeyi savaşa devam etti. Türklerle başa çıkamayacağını anlayan Ferdinand’ın isteği üzerine, Almanlar ile beş yıllık antlaşma yapıldı (8 Ekim 1547). Bu antlaşmaya Papalık, Venedik, Fransa ve Şarlken de katıldı. Şarlken İspanya Vilayeti Kralı sayıldı. Osmanlı Devleti’nin İran ile savaşta bulunmasından faydalanan Ferdinand