Muhteşem | Konular | Kitaplar

Tarihçilerin 'Muhteşem Yüzyıl' yarışı



Büyük tartışma çıkaran Muhteşem Yüzyıl dizisi tarihçileri harekete geçirdi. Günlerce enine boyuna ele alınan Kanuni, Hürrem Sultan ve Saray'daki Harem hayatı iki tarihçinin romanlarında yer buldu...


'Muhteşem Yüzyıl' dizisi iki ünlü tarihçiyi de kitaplarıyla karşı karşıya getirdi. Dizinin konsetp danışmanlarından tarihçi, Erhan Afyoncu "Muhteşem Süleyman"isimli bir kitabını çıkarırken, diziyi sert bir dille eleştiren ünlü tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu da Muhteşem Yüzyıl'daki iddia ve tezleri çürütme amaçlı bir kitaba imza atarak, "Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan"ı çıkardı.

DİZİNİN KONSEPT DANIŞMANI AFYONCU

Tarihçi Erhan Afyoncu'nun Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını anlattığı 'Muhteşem Süleyman' isimli kitapta Hürrem Sultan ile Kanuni arasında yaşanan aşktan da geniş bir şekilde bahsediyor.

kullan200 sayfadan oluşan kitap, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğumundan itibaren başlayıp, Kanuni'nin gerçekleştirdiği seferlerden bahsediyor.

Yeditepe Yayınları tarafından basılan kitapta, Dönemin Osmanlı Devleti'nde yaşanan politik konuların da ele alınırken, Hürrem Sultan'a ayrı bir bölüm ayrılmış. Hürrem Sultan ile Kanuni arasındaki aşk mektuplarına kadar birçok konunun ele alındığı kitapta, Saray'da yaşanan entrikalardan da bahsedilmiş. Kitabın Show TV'de yayınlanan 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinden çok önce çalışılmaya başlandığını belirten kitabın yazarı Erhan Afyoncu, "Eserde hem yerli hem de yabancı Kaynaklar vasıtasıyla Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan popüler bir dille ele alınmıştır. Birçok konuda bilinmeyenler açıklığa kavuşmuştur." dedi.

Kanuni'nin özel hayatının dizide kötü bir şekilde ele alındığına yönelik birçok yerden eleştiri alındığının hatırlatılması üzerine Afyoncu, "Dizi bir kurgudur. Dizi dramatize bir şekilde konuları ele almıştır. Bu siyasi hadiseler, Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem'in aşkı, Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın yazışmaları ve yazılan aşk mektupları günümüzün diliyle verilmiştir. Kitapta, Kanuni'nin gerçekleştirdiği 13 sefer, Şehzade Mustafa'nın öldürülmesi ve diğer meseleler İtalyan ve Türk kaynaklarından yararlanılarak kaleme alınmıştır." ifadelerini kullandı. Kanuni Sultan Süleyman ile ilgili yazılmış eserlerin hep yabancılara ait olduğunu belirten Afyoncu, bu film sayesinde Kanuni ile ilgili birçok kitabın çıktığını sözlerine ekledi.

Kitabı temin etme ve teknik şartları öğrenmek için tıklayınız

BAHADIROĞLU FİTİLİ ATEŞLEDİ

Ünü tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu da titiz bir çalışmanın sonucunda "Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan" isimli kitabını yayınladı.

kullanKanuni, Hürrem ve Osmanlı'ya ilişkin çarpıtılan gerçekleri kendi üslubuyla anlatan Bahadıroğlu yeni tartışmaların da fitilini ateşliyor.

İlk 40 sayfası Osmanlıyı anlatıldığı kitapta, Kanuni’ye ilişkin olarak; doğumu, yetiştirilmesi, eğitimi, gençliği, padişah olması, saray hayatı, savaşlar, seferler, isyanlar, Hürrem sultanla tanışması, yüzyılın aşkı, Kanuni ile Hürrem sultan arasında yazılan şiirlerden örnekler, şehzade katledilme olaylarına yer verilirken. Ayrınca Osmanlı sarayı, harem/harem teşkilatı, cariyelik sistemi, kapitülasyonlar, seferler, Mimar Sinan'ın, Kanuni kronolojisi ve Kanuniden mektuplar da kitapta bulunan diğer konular.

kullanParadoks Yayınları'ndan çıkan "Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan"da yer alan başlıklar şöyle:

· Kanuni ve Hürrem'in gerçek aşk hikâyesi,
· Osmanlı'da nilinmeyen harem hayatı,
· Osmanlı'nın eğlence hayatı var mıdır?
· Harem padişaha kadın bulma kurumu mudur?
· Şehzadelerin katledilmesinde Hürrem Ssultan'ın rolü var mıdır?
· Kanuni istediği zaman hareme girebilir miydi,
· Ak ve Karaağalar canı her istediğinde hareme giriyor muydu?
· Osmanlı'da cariyelik ve harem hayatı nasıldır?



Haber 7


Konular